Manualni tretma je del tradicionalnih ved in zajema vrsto različnih tehnik. Deluje na živčno-mišično-skeletni sistem z namenom odpraviti disfunkcije, zmanjšati bolečine ter blažiti poškodbe. Vključuje pregled ter tretma in svetovanje. Za odpravo neravnovesja uporabljamo pretežno nežne tehnike s katerimi v telesu vzpostavimo harmonijo. Manualni tretma gleda na telo celostno, zato je ne zanima samo bolni del telesa.

 

Delo na stranki je osredotočeno na strukturo telesa (kosti, sklepi, mišice). Tretma je varen in naraven, zanj je značilen skrben pristop k individualnim potrebam posamezne osebe v vseh fazah življenja od rojstva do starosti. Namen je zmanjšati bolečino, mišično napetost ter otekline, povečati gibljivost sklepov, mišično moč in doseči boljše počutje.

Za manualni tretma so značilne do podrobnosti dodelane ročne tehnike in definirana načela, na podlagi katerih deluje. Terapevtski pristop je celostni pristop, ki išče vzrok funkcionalne motnje, pri tem pa ne obravnava samo simptomov.

Manualni tretma je učinkovit pri vrsti težav, med njimi so:

  • Težave s hrbtenico
  • Težave s gibljivostjo
  • Težave s sklepi
  • Športne poškodbe
  • Migrena, glavobol
  • Nespečnost
  • Depresija, nervoza, stres
  • Išias

Manualna terapija 1

 

Tretma vključuje pregled, izvajanje tretmaja in svetovanje. Na osnovi anamneze, raznih testov (nevroloških, ortopedskih, funkcionalnih) se določi patologija prizadetega tkiva. Zbrane informacije služijo za oblikovanje tretmaja, ki je popolnoma individualen. Tretma je varen, praviloma neboleč.

Manualni tretma zajema pestro paleto različnih ročnih tehnik, med njimi:

MIOFASCIALNE TEHNIKE
Uporabljamo jih za zmanjšanje kronične napetosti v mišicah, pri strukturnih in biomehanskih problemih, vplivajo na večjo gibljivost sklepov, pomagajo pri raznih težavah ter rehabilitaciji poškodb. Miofascialne tehnike vplivajo na izločanje odpadnih produktov presnove, vplivajo na dobro počutje ter sproščajo čustvene travme, ki so shranjene globoko v mišičnem tkivu. Pri opravljanju terapije se osredotočimo na mišično – vezivni sistem telesa. Sprostimo prenapete mišice in pomagamo pri raztezanju skrajšanih kit in mišic. Cilj miofascialnih tehnik je zmanjšati bolečino in normalizirati mehka tkiva.

NEVROMIŠIČNO POZICIONIRANJE
Nevromišično pozicioniranje je metoda ocene in terapije celotnega telesa z uporabo občutljivih točk (trigger points) in položaja največjega udobja, da bi se odpravila s tem povezana disfunkcija. Rezultat terapije je zmanjšanje mišične napetosti, zmanjšanje fascialne napetosti, izboljšanje gibljivosti sklepov, povečanje krvnega obtoka, zmanjšanje bolečine, povečanje moči ipd.

HARMONIČNE TEHNIKE
Harmonična tehnika je ime za nabor ročnih tehnik, ki vključujejo nežno zibanje različnih telesnih mas. Učinek imajo na zmanjševanje bolečine, povečevanje proprioceptivne stimulacije, reparativne procese po poškodbi tkiva, dinamiko tekočin (krvi, limfe, zunajcelične in sinovialne tekočine), zmanjšanje motoričnega tonusa, sprostitev tkiv…

ARTIKULACIJSKE TEHNIKE
Gre za skupino tehnik, kjer terapevt izvaja pasivne premike sklepnih površin z namenom zmanjšanja bolečine in izboljšanja gibljivosti v sklepih. Prav tako jo uporabljamo za korekcijo položaja sklepov in tako vplivamo na samo držo telesa.

MIŠIČNO ENERGETSKE TEHNIKE

Mišično energetske tehnike (MET) spadajo pod manipulativno terapijo, pri katerem so pacientove mišice aktivno uporabljene na zahtevo, in sicer iz natančno nadzorovanega položaja in proti različno dovajani nasprotni sili. Tehnika se lahko uporabi za ponovno vzpostavitev normalnega mišičnega tonusa ali za izboljšanje mehanike sklepov.

MANIPULACIJA FASCIJE

Z manipulacijo fascij vplivamo na globoko fascijo in viskoznost ekstracelularnega matriksa (hialuronska kislina). Med manipulacijo točk koordinacije pride do lokalnega vnetja. Ti vnetni procesi spremenijo viskoznost ekstracelularnega matriksa tako, da le ta postane bolj tekoč. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj koordiniranega gibanja, zmanjšanja bolečine, povečanja propriocepcije ipd.

NST – NEUROSTRUKTURALNA INTEGRACIJSKA TEHNIKA

Je zelo nežna, neinvazivna, holistična in zelo učinkovita tehnika. Je mehkotkivna terapevtska tehnika, ki učinkovito odstrani bolečine, fiziološke disfunkcije in psihološka neravnotežja z aktivacijo strukturnega in nevrološkega ravnotežja telesa. Pomaga vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem sistemu. Gre za posodobljeno in nadgrajeno različico Bownove tehnike in predstavlja alternativno medicinsko manualno tehniko, pri kateri uporabljamo zelo nežne, toda specifične gibe čez mehka tkiva na določenih delih telesa, s čimer izboljšamo energetski pretok in sprožimo vibracije med te strukture.

KRANIO-SAKRALNI TRETMA

Kranio sakralnI tretma je nežna manualna tehnika, s katero dosežemo podporo notranjim virom posameznika. Je komplementarna metoda za celostno obravnavo posameznika, s katero aktiviramo lastne sposobnosti organizma. Gre za nežne mobilizacijske tehnike, ki klientu nudijo občutek globoke sproščenosti. S kranio sakralno terapijo lahko odpravljamo vzroke obolenj, ki so nastale v nosečnosti ali med porodom in kasneje v življenju.